عصب کشی دندان های شیری

فهرست محتوا

عصب کشی دندان های شیری

در این مبحث به ترمیم و عصب کشی دندان های شیری (چه قدامی و چه خلفی) می پردازیم. متاسفانه باور عموم مردم این است که؛ دندان های شیری به دلیل اینکه موقتی هستند و در سن مشخصی جای خود را به دندان های دائمی می دهند، بی اهمیت هستند و نیازی به مراقبت ندارند.

این در حالیست که نقش این دندان ها در:

  • تکامل صحیح استخوان های فک
  • تشکیل جوانه های سالم دندان های دائمی
  • راهنمای رویشی مناسب برای دندان های دائمی
  • جویدن غذا و در نتیجه تغذیه ی مناسب و رشد صحیح کودک
  • تکلم و ادای صحیح حروف و کلمات
  • حفظ زیبایی کودک
  • افزایش اعتماد به نفس کودک و… حائز اهمیت بوده و قابل انکار نیست.

اهمیت بهداشت دهان و دندان در کودکان

بد نیست بدانیم؛ اکثر والدین در دورافتاده ترین نقاط کشور و حتی در روستاها، اطلاعات بسیار دقیقی از زمان و تعداد دفعات واکسیناسیون کودکان دارند و انجام این اقدامات را برای پیشگیری از انواع بیماری ها تحت هر شرایط اجتماعی و اقتصادی، مهم می دانند.

از آن جایی که پوسیدگی دندان نیز در حیطه ی بیماری های دهانی – دندانی قابل پیشگیری محسوب می شود، لازم است تا اطلاعات کافی و جامعی را در اختیار والدین قرار دهیم. اما متاسفانه این امر مهم صورت نمی پذیرد.

به همین دلیل است که والدین بر اساس باور اشتباه موقت بودن دندان های شیری و عدم دریافت اطلاعات صحیح و به موقع، رسیدگی و پیشگیری های لازم را به منظور حفظ و مراقبت از دندان های شیری را انجام نمی دهند و در مدت خیلی کوتاهی (حتی قبل از یک سالگی کودک) به صورت ناباورانه با ایجاد پوسیدگی های شدید و عمیق در دندان های شیری کودکان مواجه می شوند.

 دکتر ماریتا شکاریان ، دندانپزشک اطفال در شمال تهران و دارای فلوشیپ ارتو کودکان از آمریکا و عضو دائمی آکادمی AOS آمریکا می باشند. شما عزیزان می توانید به منظور برقراری ارتباط با ایشان و انجام عصب کشی دندان شیری دلبندتان از طریق زیر اقدام نمایید:

شماره های تماس: 02122554649

اینستاگرام 

اهمیت انجام چکاپ های دوره ای و به موقع دندانپزشکی

همانطور که در مبحث اولین ویزیت دندانپزشکی کودکان ذکر شد، لازم است؛ با رویش اولین دندان شیری کودک را برای انجام معاینات پزشکی نزد دندانپزشک اطفال ببرید. با مراجعه ی به موقع می توانید اطلاعات صحیح را در زمان مناسب و قبل از پوسیدگی دندان های دلبندتان از سوی دندانپزشک دریافت کنید.

از جمله ی این اطلاعات می توان به موارد مهمی مانند:

  • زمان رویش دندان ها
  • سن افتادن دندان ها
  • زمان شروع مسواک زدن
  • نوع مسواک متناسب با سن کودک
  • تعداد دفعات مسواک زدن
  • لزوم چکاپ های منظم
  • تغذیه صحیح کودک

و سایر باید ها و نباید های مهم و تاثیر گذار در حفظ و مراقبت از سلامت دهانی – دندانی کودکان، اشاره کرد.

نمونه عصب کشی دندان شیری توسط دکتر ماریتا شکاریان

علائم پوسیدگی دندان در کودکان

لازم به ذکر است، شروع دندان درد در کودکان به این معناست که پوسیدگی از سد دفاعی دندان (مینای دندان) عبور کرده و به عاج دندان رسیده است. در این حالت شاهد علائمی مانند: کم اشتها شدن کودک نسبت به مصرف مواد غذایی یا بردن دست به داخل دهان هنگام غذا خوردن خواهیم بود. این علائم تا حدی برای والدین قابل تشخیص می باشد که کودک دندان درد دارد.

این رفتارها می تواند دلیلی باشد بر ایجاد پوسیدگی در دندان های خلفی که اگر به موقع تشخیص داده نشود و اقدامات درمانی برای رفع آن صورت نگیرد، پوسیدگی پیشرفت می کند و عصب دندان را درگیر می سازد.

شایان ذکر است که گاها مشاهده می شود، علی رغم اینکه پوسیدگی باعث درگیر شدن عاج و حتی عصب دندان شده است، کودک به دلیل ترس از محیط های دندانپزشکی، دردش را ابراز نمی کند. متاسفانه این امر می تواند زمینه ی مناسبی برای از دست رفتن دندان و یا حتی ایجاد عفونت های وسیع در دهان و حتی صورت کودک شود.

توصیه می شود با دیدن علائمی مانند خودداری کردن کودک از میل کردن غذا، یا بردن دست به داخل دهان هنگام غذا خوردن و هر نشانه ی مشکوک دیگر در دهان و یا صورت، به دندانپزشک کودکان مراجعه شود تا دندان ها از نظر سلامتی و همچنین وجود شروع پوسیدگی و نیز احتمال بروز عفونت بررسی شود.

اهمیت درمان به موقع دندان های شیری

  • از آنجایی که دندان های قدامی به دنبال مصرف شیر (مخصوصا شیر شبانه) به سرعت پوسیده و دردناک می شوند، لازم است در صورت بروز پوسیدگی نسبت به ترمیم و در صورت لزوم عصب کشی دندان های شیری اقدام شود.

زیرا تنها با انجام اقدامات به موقع دندانپزشکی می توان از ایجاد عوارض نامطلوب دهانی – دندانی مانند: عفونت و نهایتا از دست رفتن زودتر از موعد دندان های شیری کودکان (مخصوصا دندان های قدامی ایشان)، جلوگیری به عمل آورد.

عصب کشی دندان های قدامی شیری
عصب کشی دندان های قدامی شیری
  • همچنین در مورد دندان های خلفی یا همان آسیاهای کودک نیز، در صورت عدم رعایت کامل بهداشت دهانی – دندانی، این دندان ها در معرض پوسیدگی قرار می گیرند و از آنجایی که مینای دندان های شیری خیلی ضعیف تر و نازک تر از مینای دندان های دائمی هستند؛ پوسیدگی ایجاد شده خیلی سریع از سد دفاعی مینای دندان می گذرد و به عاج نفوذ می کند.

در صورتیکه این پوسیدگی به موقع تشخیص داده نشود و رسیدگی ها و درمان های لازم برای رفع آن انجام نشود، متاسفانه عصب دندان نیز درگیر می شود.

عصب کشی دندان های خلفی شیری
عصب کشی دندان های خلفی شیری

کشیدن یا عصب کشی دندان شیری

پیشرفت پوسیدگی و درگیر شدن عصب دندان می تواند باعث ایجاد؛

  • دندان دردهای خودبخودی و بدون هیچگونه محرک خارجی از قبیل غذا و یا نوشیدنی شود، همچنین باعث تجربه ناخوشایند دندان درد های شبانه در هنگام خواب (این دندان درد باعث بی تابی کودک هنگام خوابیدن می شود و ساعت ها مجال خوابیدن را از کودک سلب می کند.)

در صورت مراجعه منظم به دندانپزشک کودکان و انجام به موقع چکاپ های دوره ای، پوسیدگی های دندان های قدامی یا پوسیدگی های دندان های خلفی درهمان مراحل ابتدایی تشخیص داده می شوند و درمان های مناسب برای رفع پوسیدگی ها صورت می گیرد.

بسته به زمان مراجعه بیمار به دندانپزشک اطفال، درمان ها می توانند از ترمیم ساده تا عصب کشی دندان شیری و در صورت تاخیر بیش از اندازه برای مراجعه به دندانپزشک اطفال تا خارج کردن زودتر از موعد دندان شیری، (کشیدن دندان) متغیر باشد.

با توجه به مطالب بیان شده در مقاله ی لزوم حفظ و نگهداری دندان های شیری، لازم به یادآوری است که؛

  • دندان های قدامی شیری کودک باید تا سن 6 الی 7 سالگی داخل دهان کودک باقی بمانند.
  • همچنین دندان های آسیای شیری نیز باید تا سن 11 الی 12 سالگی حفظ و نگهداری شوند تا علاوه بر ایجاد شرایط مطلوب برای جویدن غذا، راهنمای مناسب برای رویش دندان های دائمی ئر آینده باشند.

 

چکیده مطلب

در خاتمه لازم یادآوری است که؛ رعایت بهداشت دهان و دندان، تغذیه سالم، چکاپ های مناسب و انجام پیشگیری های لازم، جهت سالم ماندن دندان های شیری قدامی و خلفی اهمیت بسزایی در رشد و تغذیه ی سالم کودک دارند و می توانند مانع از انجام درمان های وسیع و پیچیده ای مانند: عصب کشی دندان های شیری، خارج کردن دندان (کشیدن دندان)، استفاده از فضا نگهدار و… در آینده، برای کودک شوند.

دکتر ماریتا شکاریان
دکتر ماریتا شکاریان

دکتر ماریتا شکاریان / فلوشیپ ارتو کودکان از آمریکا / عضو دائمی آکادمی AOS آمریکا

عصب کشی دندان های شیری

  1. ذریه - دسامبر 28, 2022 در 5:55 ق.ظ

    سلام خانم دکتر
    دخترم ( سه سال وسه ماه)چهار دندان پوسیده دارد. سه تا سطحی ، یکی عصب کشی لازم داره. در شهرستان هستم. . با دندانپزشکی مشورت کردم .فرمودن صبر کنید تا دندان درد شروع بشه. دختزم سه سال و سه ماهه است. نظر شما را خواستم جویاشوم. متشکرم

    پاسخ
    • دکتر ماریتا شکاریان - جولای 23, 2023 در 9:49 ق.ظ

      در شروع بشه که آسبب جدی تر میشه و به لثه اسیب میرسه. هرچی زودتر پیگیری کنید

      پاسخ

پاسخ

تماس سریع