ارتودنسی کودکان؛ انواع و بهترین زمان انجام آن
فهرست محتوا
ارتودنسی کودکان یک روش درمانی است که میتواند انواع بسیاری از اختلالات و ناهنجاریهای دندانها را در سنین رشد تحت درمان قرار دهد. تقریباُ 75 درصد از کودکان و نوجوانان دچار نوعی از مشکلات دندانی هستند که نیاز به ارتودنسی دارد.
لبخند زیبایی که از ارتودنسی کودک حاصل میشود، نشانهای از سلامت دهان و دندان است. در این مقاله، به بررسی اهمیت ارتودنسی در دوران کودکی، روشهای مختلف درمانی و زمان مناسب برای شروع درمان خواهیم پرداخت.
منظور از ارتودنسی کودکان چیست؟
ارتودنسی کودکان تخصصی از دندانپزشکی است که روی اصلاح و همچنین پیشگیری از نامنظمیهای بین دندانها و فک تمرکز دارد. دندانپزشکانی که به صورت تخصصی در زمینه ی ارتودنسی کودکان آموزش دیدهاند میتوانند ناهنجاریها فک و یا دندانها را پیش از اینکه پیشرفت کنند، ترمیم و اصلاح نمایند.
انواع ارتودنسی کودکان
ارتودنسی کودکان در انواع مختلف وجود دارد که عبارت است از:
1. ارتودنسی فلزی سنتی
بریسهای فلزی سنتی گزینهی استاندارد در ارتودنسی کودکان هستند که هزینهی کمی نیز دارند.
در این روش بهترین دندانپزشک اطفال یک براکت روی هر دندان نصب میشود و با کمک سیمهای فلزی به یکدیگر متصل میشوند. سپس سیمها در موقعیتهای مخصوص سفت میشوند تا دندانها به تدریج در محل مناسب قرار بگیرند.
2. ارتودنسی با بریسهای سرامیکی
بریسهایی که در این روش استفاده میشود مانند بریسهای فلزی است اما به دلیل موادی که در ساخت آن استفاده شده است کمتر قابل مشاهده است و رنگ آنها با رنگ دندانهای طبیعی هماهنگی بهتری دارد.
با اینکه این نوع از بریسها هزینهی بیشتری نسبت به بریسهای فلزی دارد اما برای کودکانی که از گذاشتن بریسها خجالت میکشند گزینهی مناسبی است.
3. ارتودنسی لینگوال
در ابن نوع ارتودنسی کودکان از براکت و سیمهای فلزی استفاده میشود اما به دلیل اینکه در پشت دندان قرار میگیرد، قابل تشخیص نیستند؛ بنابراین برای کودکانی که تمایلی به دیده شدن براکتها ندارند گزینهی مناسبی است.
4. ارتودنسی اینویزیلاین
ارتودنسی اینویزیلاین برای کودکان بالا 11 سال و به خصوص کودکانی که تمام دندانهای شیری خود را از دسن دادهاند میتواند یک گزینهی منتسب باشد.
ارتودنسی اینویزیلاین به جای اینکه از براکتهای ثابت و فلزی استفاده کند از روکشهایی شفاف که قابلیت خارج کردن از دهان را دارند استفاده میکند.
بهترین زمان شروع ارتودنسی کودکان
بیشتر متخصصین عقیده دارند سن مناسب برای ارتودنسی کودک بین 10 تا 14 سالگی است، زیرا در این سنین، کودک بخش زیادی از دندانهای دائمی خود را دارد. اما برخی از تغییراتی که پس از رشد کامل استخوان فک رخ میدهند ممکن است به درمانهای بیشتری در سنین بزرگسالی نیاز داشته باشند.
با این وجود توصیه میشود اولین ارزیابیهای اولیه برای ارتودنسی در سن هفت سالگی انجام شود.
تاثیر ارتودنسی کودکان بر شکاف دندانهای جلویی
شکاف بین دندانهای جلویی یکی از مشکلاتی است که توسط ارتودنسی کودکان قابل ترمیم است. همان قدر که دندانهای کج و روی هم افتاده میتواند موجب کاهش زیبایی دندانها و مشکلاتی در سلامت فک و دهان شود، شکاف دندانهای جلویی نیز میتواند هم از لحاظ زیبایی و هم از لحاظ سلامت دندانها مشکل ایجاد نماید. ارتودنسی کودکان میتواند شکاف دندانهای جلویی را به تدریج از بین ببرد تا فاصلهی طبیعی بین دندانها ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی پیشگیری
علائم نیاز به ارتودنسی در کودکان چیست؟
زمانی که برای اولین بار یک یا چند دندان کج بین دندانهای دائمی کودک خود مشاهده مینمائید ممکن است با این سوال مواجه شوید که آیا کودک شما نیاز به ارتودنسی دارد یا خیر.
علائم نیاز به ارتودنسی در کودکان عبارت است از:
– دندانهای کج
– روی هم افتادن دندانها
– شکاف بین دندانها
– تراز نبودن دندانهای فک بالا و پایین
– مشکل در جویدن و یا گاز گرفتن مواد غذایی
در برخی موارد ممکن است دندانپزشک به شما توصیه نماید که چند سال صبر کنید تا تمام دندانها کامل شوند و رشد استخوان فک به پایان برسد سپس برای ارتودنسی اقدام نمایید اما گاهی اوقات که مشکلات دندانی شدیدی وجود داشته باشد توصیه میشود از همان سنین کودکی و نوجوانی برای ارتودنسی اقدام نمایید.
تنها فردی که میتواند در مورد ارتودنسی کودکان تصمیم گیری نماید یک دندانپزشک متخصص در زمینهی ارتودنسی کودکان است.
ارتودنسی در کودکان چه مزایایی دارد؟
ارتودنسی در سنین کودکی مزایای زیادی دارد که مهمترین آنها عبارت است از:
– مرتب کردن دندانهای کج
– اصلاح محل قرار گرفتن طبیعی دندانها
– اصلاح برخی از ناهنجاریهای فک
– بهبود سلامت دهان و دندان
– افزایش اعتماد به نفس
– کاهش پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه
– بهبود گفتار
مدت زمان انجام ارتودنسی در کودکان
مدت زمان انجام ارتودنسی کودکان با توجه به شرایط هر بیمار متفاوت است. به طور متوسط هر کودک بین یک الی دو سال باید درمان ارتودنسی را ادامه دهد.
کودکانی که مشکلات خفیفتری دارند معمولاُ به مدت زمان کوتاهتری برای استفاده از براکتها نیاز دارند اما در مواردی که ناهماهنگی شدید بین دندانها وجود دارد ممکن است زمان درمان افزایش یابد.
تنها فردی که میتواند مدت زمان انجام ارتودنسی کودک شما را پیش بینی نماید دندانپزشک است که با توجه به شرایط دندانها، پیش از شروع درمان زمان تقریبی پایان درمان را اعلام مینماید.
نتیجهگیری
با اینکه ممکن است کودکان تمایلی به درمان ارتودنسی نداشته باشند، با این وجود ارتودنسی کودکان بخش مهمی از سلامت دندانها را تشکیل میدهد. کودکانی که در سنین پایین تمایلی به ارتودنسی ندارند در سنین بزرگسالی برای زیباسازی دندانها و جلوگیری از مشکلاتی مانند پوسیدگی دندانها مجبور هستند ارتودنسی را انجام دهند. ارتودنسی در سنین بالا با مشکلات بیشتری همراه خواهد بود. به همین دلیل توصیه میشود از سنین کودکی ارتودنسی کودکان را پیگیری نمایید.
سوالات متداول ارتودنسی کودکان
خیر، برای ارتودنسی دندان کودک، باید دندانهای شیری افتاده باشند و تمام و یا تعداد زیادی از دندانهای دائمی رشد کرده باشند.
اما لازم است به این مورد اشاره کنیم پس از سن هفت سالگی باید اولین معاینات ارتودنسی را انجام دهید، در صورت نیاز ممکن است درمانهای پیشگیرانه برای پیشگیری از بدتر شدن موقعیت دندانهای اصلی اجرا شود.
به طور کلی ارتودنسی یکی از روشهای کم تهاجمی است که تقریباُ در اکثر مراحل هیچ گونه درد و ناراحتی به همراه ندارد. ممکن است هنگام نصب براکتها و یا سفت کردن آنها کمی درد خفیف احساس شود اما به طور کلی میزان درد برای همهی کودکان قابل تحمل است.