برفک در دهان نوزادان چیست؟
برفک دهان میتواند در نوزادان، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیماران HIV، بیمارانی که تحت شیمی درمانی هستند و … دیده شود. در این مبحث میخواهیم در مورد برفک دهان در نوزادان به شما اطلاعات لازم را بدهیم. برفک ها نقاط سفیدی هستند که داخل دهان کودک، رو و زیر زبان، در حلق، داخل لپ و روی لب و لثه ها دیده می شود. برفک دهان (کاندیدیازیس) به دلیل تجمع باکتری های مولد کاندیدیازیس تشکیل می شود. تجمع این باکتری ها و قارچ ها باعث ایجاد مشکلاتی در دهان کودک می شود.
کاندیدیازیس به صورت نرمال در دهان وجود دارند مانند میکروب هایی که به نام فلور میکروبی داخل روده ها وجود دارند و باعث سلامت بافت روده می شوند و نبود آن ها باعث ایجاد بیماری می شود. اگر به دلیل عواملی مانند ضعیف بودن سیستم ایمنی و عدم رعایت بهداشت دهانی تعداد این باکتری ها زیاد شود میتواند باعث ایجاد برفک دهان نوزادان شود.
علائم برفک دهان نوزاد چیست؟
بسیاری از والدین سوال میکنند که چگونه باید متوجه شد که بافت های سفید داخل دهان نوزادان برفک هستند یا پنیرک ناشی از مصرف شیر؟ برفک به صورت بافت های سفید در دهان نوزاد دیده می شود که دور آن حاشیه قرمز رنگ وجود دارد. پنیرک ها در دهان به راحتی قابل جدا شدن هستند اما برفک داخل بافت دهان است و نوعی ضایعه محسوب می شود.
هنگامی که کودک این مشکل را دارد، علائمی همچون سوزش و قرمزی در دهان دیده می شود و شاید کودک از شیرخوردن امتناع کند.
آیا برفک دهان کودک خطرناک است؟
همان طور که در متون قبلی اشاره شد، برفک ضایعه ای در بافت نرم دهان هست که میتواند به دلایلی مانند عدم رعایت بهداشت دهانی، نقص در سیستم ایمنی و وجود بیماری های بد خیم و … ایجاد شوند. اگر در همان اول این مشکلات درمان شود برفک دهان خطرناک نخواهد بود. اما اگر در همان ابتدا درمان نشود این مساله حاد تر خواهد شد و ممکن است تغذیه کودک مختل شده و کودک را ضعیف تر کند . حتی اگر تغذیه از طریق شیر مادر باشد ممکن است این عفونت قارچی به بدن مادر منتقل شود.
بنابراین اگر برفک به موقع درمان نشود میتواند خطرناک بوده و مشکلات جدی تری را ایجاد کند. پس در صورت مشاهده برفک هر چه سریعتر پیگیری کنید.
چه عواملی باعث بروز برفک در دهان می شود؟
برفک میتواند داخل دهان تمامی افراد یک جامعه با هر سن و سالی و با هر شرایطی ایجاد شود . زیرا عواملی که باعث ایجاد برفک در دهان میشود ، در همه افراد بصورت نسبی مشابه هستند . لازم به ذکر است باکتری های مولد کاندیدیازیس به صورت طبیعی در دهان وجود دارند. عواملی که در زیر به آن اشاره میکنیم باعث افزایش این میکروب در دهان می شود و حالت پاتوژن و بیماری زا پیدا میکنند :
🟢عدم رعایت بهداشت دهانی
🟢تغذیه نامناسب
🟢کاهش سیستم ایمنی بدن (به دنبال بیماری های خود ایمنی، HIV ، شیمی درمانی شدید و… ایجاد می شود.)
مشکلات و ضایعه های داخل دهان میتوانند علائمی از یک بیماری در سایر نقاط بدن نیز باشند . اگر وجود ضلیعه دهانی بیشتر از 15 روز طول کشید حتما و لطفا به متخصص مراجعه کنید تا علت بروز آن زود تر تشخیص داده شود . زیرا ممکن است در خیلی از مواقع این ضایعه با یک دارو و پیگیری های بسیار ساده برطرف شود ولی اگر به آن توجه نشود ممکن است باعث ایجاد عفونت های ثانویه شده و یا حتی بافت های حلقی را دچار این مشکلات کند.
چطور از برفک دهان پیشگیری کنیم؟
اگر عامل ایجاد برفک فقط عدم بهداشت دهانی باشد ، میتوان با رعایت بهداشت دهانی درست و مراجعه مرتب به دندانپزشک اطفال از ایجاد برفک جلوگیری کرد . اما زمانی که ایجاد برفک ناشی از بیماری هایی مانند نقص در سیستم ایمنی، بیماری های اتوایمیون، hiv ، شیمی درمانی و … باشد، قابل پیشگیری نبوده و باید تحت نظر متخصص بود . ولی عامل ایجادی برفک هر جه که باشد ، توصیه می شود بهداشت دهانی به خوبی رعایت شود و به صورت مرتب از دهان شویه استفاده شود تا شاهد عفونت های ثانویه نباشیم . لازم به یادآوری است که برای پیشگیری بهتر است مرتبا تحت نظر دندانپزشک باشید تا مشکلات مربوط به دهان زود تر تشخیص داده شده و پیگیری های لازم انجام شود .
آیا برفک دهان مسری است؟
بله ! این مشکل شدیدا مسری است و میتواند از یک دهان به دهان دیگر انتقال پیدا کند. مخصوصا در نوزادان میتواند ازدهان به سینه مادر منتقل شود و این چرخه ادامه پیدا میکند زیرا کودک به صورت مکرر از سینه آلوده مادر تغذیه میکند.اگر مادران در نوک سینه سفیدک و یا لکه های غیر متعارف مشاهده کردند و یا احساس سوزش و خارش داشتند حتما به پزشک مراجعه کنند. همچنین لازم است پستانک و شیشه شیر کودک نیز دائما داخل آب جوش شسته شود.