فیشور سیلانت تراپی
فهرست محتوا
فیشورسیلانت تراپی به معنای مهر و موم کردن شیارهای مستعد پوسیدگی در دندانهاست. اکثر اوقات دندانهای آسیای شیری و دائمی شیارهای بسیار عمیق و باریکی دارند که دسترسی برای تمیز کردن این شیارها بسیار کم و گاها غیر ممکن میباشد.
در بعضی موارد، این شیارها آن قدر باریک و عمیق هستند که حتی با موهای بهترین مسواک هم قادر به تمیز کردن عمق این شیارها نخواهیم بود.
در چنین حالتی با مشکلات جدی مواجه میشویم و در عمق این شیارها بزاق و پلاکهای میکروبی انباشته میشوند که با ادامهی این انباشتگی، پوسیدگیهای عمیق دندانی را شاهد خواهیم بود.
ضرورت استفاده از فیشور سیلانت تراپی
- فیشورسیلانت چیست؟
- فیشورسیلانت تراپی دندان شیری و دائمی
- تفاوت فیشور سیلانت تراپی و ترمیم دندان
- بهترین زمان انجام فیشورسیلانت تراپی
- آیا فیشورسیلانت تراپی نیاز به تزریق دارد؟
- هدف از انجام فیشورسیلانت تراپی
پادکست فیشورسیلانت چیست؟
توضیحات دکتر ماریتا شکاریان
پادکست فیشورسیلانت تراپی دندان شیری و دائمی
توضیحات دکتر ماریتا شکاریان
پادکست تفاوت فیشورسیلانت تراپی و ترمیم دندان
توضیحات دکتر ماریتا شکاریان
پادکست بهترین زمان انجام فیشورسیلانت تراپی
توضیحات دکتر ماریتا شکاریان
پادکست نیاز به تزریق در زمان فیشور سیلانت تراپی
توضیحات دکتر ماریتا شکاریان
پادکست هدف از انجام فیشورسیلانت تراپی
توضیحات دکتر ماریتا شکاریان
خیلی مواقع بیمار با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت منظم و صحیح، به دلیل اینکه دسترسی به شیارهای مذکور ممکن نیست، متاسفانه شاهد بروز پوسیدگی های دندانی عمیق در این نواحی خواهیم بود. به منظور پیشگیری از ابتلا به پوسیدگیهای شیارهای دندانهای آسیای شیری و دائمی، بهترین و ایمنترین روش فیشورسیلانت تراپی میباشد.
در واقع شیارهای دندانی با عمق زیاد، V شکل می باشند که بدیهی است با توجه به عمیق و باریک بودن شیارها، در چنین حالتی قادر به تمیز نمودن عمق شیارهای مذکور نخواهیم بود. با انجام فیشورسیلانت تراپی میتوانیم داروی فیشور سیلانت را در عمق شیارهای دندانی قرار دهیم تا شیار V شکل پر شده و زاویه تیز آن پوشیده گردد تا جاییکه انتهای موهای مسواک قادر به تمیز کردن کامل سطح دندان شوند.
مزایای فیشور سیلانت تراپی
خبر خوب این است که؛ فیشورسیلانت تراپی یکی از راهکارهای مناسب و بسیار موفق برای پیشگیری از پوسیدگی دندان های آسیای شیری و دائمی کودکان میباشد.
شیار درمانی یا همان فیشور سیلانت تراپی، جزء موفقترین تکنیکها در جهت تقویت و افزایش مقاومت دندانهای آسیا در برابر پوسیدگی، به مدت طولانی میباشد.
در این روش، مواد همرنگ و رقیقی برای مهر و موم کردن شیارهای عمیق و منافذ دندان مستعد پوسیدگی در سطح جونده دندانها که بیش از 70 درصد پوسیدگیها از آن جا ناشی میشود، بکار میرود.
گفتنی است که مراحل فیشورسیلانت تراپی بسیار ساده، بی درد و سریع انجام میگیرد. این تکنیک در صورت رعایت دستورات در بیشتر موارد، سالها روی سطح جونده دندانها و در عمق شیارها باقی میماند و از دندان در برابر پوسیدگی محافظت به عمل میآورد.
لازم به ذکر است برای پیشگیری از ایجاد پوسیدگیهای پیشرفته در عمق شیارهای غیرقابل دسترس، میتوان با کمک فیشورسیلانت تراپی مانع از ایجاد پوسیدگیهایی از این دست شد.
بدیهی است در صورتی که شیارهای دندان های آسیای کودکان کم عمق باشد و گیر غذایی یا انباشت پلاک میکروبی ایجاد نکند، دیگر نیازی به فیشورسیلانت تراپی نخواهد بود.
مراحل انجام فیشورسیلانت تراپی
در این روش نیازی به تراش دندان نبوده و فقط کافی است با روشهای خاص شیارهای دندانها از باقی ماندههای مواد غذایی ، پلاک میکروبی و… تمیز شده و داروی مورد نظر که همرنگ دندان هم میباشد و از جهت زیبایی مشکلی برای دندانهای کودکان ایجاد نمیکند، در عمق شیارها قرار گیرد.
این تکنیک علاوه بر اینکه از گیر غذایی در نواحی فوق الذکر جلوگیری میکند، مانع نفوذ میکروبها به عمق شیارها نیز میگردد.
همچنین یکی از بزرگترین مزایای داروی فیشورسیلانت تراپی وجود فلوراید است که به مرور (طی مدت 6 ماه به صورت مستمر) در عمق شیار دندان، آزاد شده و باعث استحکام بیشتر مینای موجود در عمق شیارها میشود.
بدیهی است در صورت بروز پوسیدگی نیاز به تراش دندان و برداشتن کامل پوسیدگی و نهایتا ترمیم دندان، اجتناب ناپذیر است.
فیشورسیلانت تراپی دندان کودکان| دکتر ماریتا شکاریان
نکات مهم و طلایی فیشورسیلانت تراپی
به طور معمول این سیلانتها برای مدت طولانی روی شیارها را میپوشانند، اما بهتر است هر 6 ماه یکبار توسط دندانپزشک کودکان کنترل شوند تا در صورت ایجاد مشکل احتمالی به دنبال دندان قروچه، جویدن غذاهای خیلی سفت، هستهی میوهها، خوراکیهای چسبنده و … اصلاح شوند.
- همچنین این درمان به طور ویژه ای سابقا برای دندانهای آسیای اول دائمی (دندان 6) بلافاصله بعد از رویش آن استفاده میشد، ولی در حال حاضر توصیه میشود برای تمام دندانهای خلفی که دارای شیارهای عمیق، غیرقابل دسترس و نیز مستعد پوسیدگی میباشند، انجام پذیرد.
علت آن است که این دندانها در 6 سالگی رویش مییابند، یعنی سنی که متاسفانه هنوز بیشتر کودکان و والدین آنها مراقبتهای لازم بهداشتی و تغذیه ای برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک را رعایت نمیکنند.
- دلیل دیگر آن است که چون رویش دندان 6 با افتادن هیچ کدام از دندانهای شیری همراه نیست، متاسفانه خیلی از والدین حتی متوجه رویش این دندان دائمی در دهان کودکشان نمیشوند و به اشتباه تصور میکنند این دندان هم یکی از دندانهای شیری است که در نهایت خواهد افتاد.
به همین دلیل معمولا دندان 6 خیلی زود و گاهی حتی قبل از رویش کامل آن پوسیده میشود، این درحالیست که دندان مذکور نقش بسیار اساسی در تکامل فکی – دندانی کودک را برعهده دارد. لازم به یادآوری است که سن مناسب این درمان برای دندانهای آسیای دوم دائمی (دندان 7)، حدودا 12 الی 14 سالگی است.
در خاتمه ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که با توجه به اینکه دندانهای آسیای شیری باید تا رویش دندانهای آسیای دائمی (12 – 11 سالگی) داخل دهان بمانند تا علیرغم تامین نیاز تغذیه صحیح کودک، بتوانند راهنمای رویش صحیح دندانهای دائمی نیز باشند، در صورت تشخیص دندانپزشک کودکان مبتنی بر مستعد بودن شیارهای دندانهای فوق الذکر انجام فیشورسیلانت تراپی ضرورت پیدا میکند.
هدف از انجام فیشورسیلانت تراپی
واضح است که پیشگیری مقدم بر درمان است. در حقیقت درمان پوسیدگی دندان پس از ایجاد پوسیدگی، کار بسیار پیچیده ای نیست، ولی اینکه دندان و شیارهای دندان را سالم نگه داریم و مانع از پوسیدگی دندان شویم، بسیار حائز اهمیت بوده ودر اولویت است.
لازم به ذکر است که از بهترین و ایمنترین روشها به منظور پیشگیری از ابتلا به پوسیدگیهای دندانی، فیشورسیلانت تراپی و فلوراید تراپی های منظم میباشند.
از مهمترین مزایای داروی فیشورسیلانت میتوان به آزاد سازی یونهای فلوراید اشاره کرد که حداقل به مدت شش ماه ادامه مییابد و این عامل سبب میگردد تا دندان در مقابل پوسیدگیهای احتمالی مقاومتر شود. در حقیقت یونهای فلوراید به صورت مرتب بر روی دندان فیشور سیلانت تراپی شده و نیز دندانهای مجاور مینشیند و همین امر سبب مقاوم سازی دندانها در مقابل ایجاد پوسیدگیها خواهد شد.
بهترین زمان برای انجام فیشورسیلانت تراپی
بهترین زمان برای انجام فیشورسیلانت تراپی بلافاصله پس از رویش دندان آسیای شیری یا دائمی و نیز قبل از شروع هر گونه پوسیدگی میباشد. در واقع اگر پوسیدگی روی دندان شروع شود، نمیتوان فیشورسیلانت انجام داد. چون فیشورسیلانت تراپی با تراش دندان توام نیست ولی اگر دندان پوسیده شود، ناچار خواهیم بود که دندان را تراش داده و پوسیدگیها را برداریم. لذا بهترین زمان برای فیشورسیلانت تراپی بلافاصله پس از رویش دندانهای آسیای شیری و دائمی است و دندانهای مذکور میتوانند تحت این روش پیشگیری قرار بگیرند.
گفتنی است که دندانهای قدامی از آنجایی که شیار ندارند ، مگر در موارد خاص ، نیازی به فیشورسیلانت تراپی نخواهند داشت ، ولی دندانهای آسیا به دلیل شیارهایی که دارند، در صورتی که دندانپزشک کودکان تشخیص دهد که این دندان با شیارهایی که دارد مستعد پوسیدگی است، پس از اتمام رویش دندان مذکور میبایست بلافاصله فیشورسیلانت تراپی انجام گردد.
سوالات متداول فیشورسیلانت تراپی
آیا فیشورسیلانت تراپی نیاز به تزریق دارد؟
یکی از سوالات رایج والدین این است که آیا انجام فیشورسیلانت تراپی نیازی به تزریق بی حسی دارد؟ گفتنی است که برای انجام این روش درمانی نیازی به تزریق بی حسی نیست. چرا که در این روش، نیازی به تراش دندان نیست و فقط عمق شیارهای دندانی پس از اینکه با مواد مخصوص از باقیمانده های بزاق، مواد غذایی و پلاکهای میکروبی تمیز شوند، با مواد فیشورسیلانت تراپی پر و مسدود میشوند. لذا این روش درمانی بدون درد است و نیازی به تزریق بی حسی موضعی نخواهد داشت.
بدیهی است یکی از ایمن ترین راههایی که به منظور پیشگیری از پوسیدگیهای دندانی به ویژه دندانهای آسیا انجام میگیرد، فیشورسیلانت تراپی میباشد. این روش درمانی برای کودکان بسیار راحت بوده و والدین با انجام فیشور سیلانت تراپی و رعایت کامل بهداشت دهانی و نیز تغذیه مناسب کودکان، به هیچ عنوان نگران شروع پوسیدگی دندانهای کودکان از عمق شیارها نخواهند بود.
تفاوت فیشور سیلانت تراپی و ترمیم دندان چیست؟
زمانی که بخشی از بافت دندان را متعاقب پوسیدگی، شکستگی دندان و یا هر عامل خارجی دیگری از دست میدهیم، نیاز به ترمیم دندان داریم. در ترمیم دندان بایستی بافت پوسیده دندان را تراش داده و گاهی اوقات نیز نیازمند عصب کشی دندان خواهیم بود. بدیهی است چنین درمانهای دندانپزشکی نیاز به تزریق بی حسی خواهد داشت.
در حالت کلی ترمیم دندان بدین صورت است که بخشی از بافت دندان که پوسیده است را با استفاده از مواد دندانپزشکی جایگزین میکنیم.
در ترمیم دندان بخشی از بافت دندان که پوسیده شده را با فرزهای دندانپزشکی برمیداریم، ولی در فیشورسیلانت تراپی بافت دندان تراش نخواهد خورد و تنها شیارهای دندان که مستعد پوسیدگی هستند با داروی فیشورسیلانت پوشیده میشوند.
بدیهی است فیشورسیلانت تراپی به منظور پیشگیری از پوسیدگی دندان انجام میشود و هیچ تراشی بر روی دندان ایجاد نمیگردد و هیچ قسمتی از بافت دندان نیز از دست نمیرود و تنها شیارهایی که توسط والدین و کودک قابل دسترسی برای رعایت بهداشت دهان نیست، به منظور محافظت از دندان و پیشگیری از ابتلا به پوسیدگی، فیشورسیلانت تراپی انجام میشود.
فیشور سیلانت تراپی چگونه مانع از ایجاد پوسیدگی دندانی می شود؟
با استفاده از داروی فیشورسیلانت شیارهای دندانهای آسیا که به شدت مستعد پوسیدگی هستند، مسدود میشوند تا مانع از انباشت شدن مواد غذایی و پلاکهای میکروبی شود.
بایستی بگوییم که این نواحی پس از فیشورسیلانت تراپی کاملا ایمن باقی میمانند و به دور از دسترسی میکروبها و پلاکهای میکروبی که سبب پوسیدگی دندانی میشوند، خواهند بود.
فیشورسیلانت تراپی یک روش بی نظیر برای جلوگیری از پوسیدگی دندانهای دائمی و دندانهای آسیای شیری که مستعد این عارضه هستند میباشد.
فیشورسیلانت تراپی مناسب کدام دندانها است؟
اکثر والدین میپرسند آیا فیشورسیلانت تراپی تنها برای دندانهای دائمی انجام میشود و استفاده از این روش، به منظور پیشگیری از پوسیدگی دندانهای شیری مناسب نخواهد بود؟
گفتنی است فیشورسیلانت تراپی برای شیارهای دندانهای آسیای دائمی و شیری قابل انجام است. نکته بسیار حائز اهمیت این است که انجام فیشورسیلانت قبل از ایجاد پوسیدگی دندان قابل انجام است. زیرا زمانی که بخشی از بافت دندان پوسیده شود، به ناچار باید به ترمیم دندان بپردازیم.
دندانهای آسیای شیری دندانهایی که هستند شیارهای عمیقی داشته و مستعد پوسیدگی میباشند و لذا حفاظت از این دندانها تا سن دوازده سالگی ضروری است. زیرا این دندانها وظیفه جویدن را برعهده دارند و علاوه بر آنکه کمک مینمایند تا کودک در سن طلایی رشد خود بتواند به راحتی غذا بجود، راهنمای مناسبی هم برای رویش دندانهای دائمی خواهند بود.
لازم به ذکر است در صورتی که دندانهای آسیای شیری زودتر از موعد از دست بروند، علاوه بر اینکه کودک نمیتواند به راحتی غذا بخورد و روند رشد کودک تحت تاثیر قرار می@گیرد، راهنمای رویش دندانهای دائمی نیز از دست خواهد رفت. دندانهای دائمی در مسیر رویشی صحیح خود قرار نگرفته و دچار بی نظمی میشوند.
بنابراین پیشگیری از ابتلا به پوسیدگی دندانهای آسیا در دندانهای دائمی و شیری از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر در دندانهای شیری، باقی ماندن دندانهای آسیای شیری تا ۱۲ سالگی میتواند بستر مناسبی برای تکامل صحیح فک و رویش صحیح دندانهای دائمی فراهم کند.